Besmettingen op Camping De Appelhof lijken mee te vallen

Op jongerencamping De Appelhof op Terschelling zijn jongeren positief getest op corona, maar van een grote uitbraak lijkt geen sprake. En dat terwijl de anderhalve meter niet haalbaar bleek op de camping.

Vanaf woensdag 12 augustus 2020 was het onrustig op Terschelling. Door het bericht dat 2 jongens uit Kennemerland op maandag 10 augustus positief zijn getest op corona. De week ervoor zaten ze op de jongerencamping De Appelhof. Een van de jongens was vrijdag 14 augustus jarig en wilde voorkomen dat hij zijn oma zou besmetten. Daarom liet hij zich testen. Deze informatie werd gedeeld met de gasten van De Appelhof, voorzien met de oproep om zich te laten testen. GGD Friesland heeft heel snel een teststraat ingericht bij ET10 in Midsland Noord. 

Twee dagen zijn er meer dan 300 jongeren getest. Resultaat: 1 positief. Op de camping zijn dagelijks tussen de 800 en 900 jongeren aanwezig. Dat is veel minder dan normaal. Door corona is het aantal gasten gehalveerd om meer ruimte te creëren. Vorig jaar waren er dagelijks zo’n 1600 jongeren. De andere grote jongerencamping van Terschelling, Terpstra, heeft er vanwege corona een familiecamping van gemaakt. Daar dit jaar geen hoogopgestapelde kratten bier. In het weekeinde kwam het bericht naar buiten dat er een groep van 8 jongens uit de omgeving van Haarlem ook bij thuiskomst getest zijn en positief bevonden. De teller staat op 17 augustus op 14 positieve gevallen. Onder ruim 800 jongeren op de camping, waar de anderhalve meter niet is gerealiseerd, zijn 300 testen afgenomen en slechts 1 jongere positief. Dat is eigenlijk heel weinig. De jongens uit de omgeving van Haarlem zouden bij elkaar in een tenthuisje hebben gelegen. Er stonden op De Appelhof grote tenten met vier hoogslapers.

Hoe heeft de virusverspreiding plaatsgevonden? Met z’n allen dicht op elkaar lijkt niet een afdoende verklaring te zijn. Als een jongere besmet is dan is de kans aanwezig dat deze persoon de tentgenoten besmet met druppels die door de tent zweven. Het is te hopen dat het BCO daar binnenkort helderheid over kan geven. Het zou ook goed zijn als er informatie komt van het ziekteverloop van de 14 positief geteste gasten van De Appelhof.Terschelling is een van de gemeenten waar een proefopstelling staat voor het testen van rioolwater op corona. De onderzoeksorganisatie van de drinkwaterbedrijven KWR bracht op 12 augustus onderstaande grafiek voor Terschelling naar buiten. In het rioolwater zat al de aankondiging van een coronabesmetting.

Michiel Verbeek, 17 augustus 2020

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign