Biologie en digitalisering vinden elkaar in AI

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie (AI), Machine learning, Digitalisering, Robotisering, Nanotechnologie, Internet Things gaan hard. De machine neemt zwaar en vervelend werk uit handen van de mens en machines krijgen meer menselijke kenmerken. Biologie en digitalisering vinden elkaar op een steeds ingenieuzere wijze.

Op 23 en 24 september 2019 was ik op de Singularity Summit Benelux in Brussel. Een lange rij sprekers dompelde het publiek onder in de ontwikkelingen van de technologie. Bekende voorbeelden kwamen langs van de computer die het spel Go wint van de beste speler ter wereld. De supercomputer Watson van IBM die het spel Jeopardy heeft gewonnen. Kodak, als voorbeeld als bedrijven te laat instappen in technologische ontwikkelingen. Een aantal van de nieuwe ontwikkelingen zullen ons leven ingrijpend gaan veranderen. De dagen werden op voortreffelijke wijze met veel humor en scherpte aan elkaar gepraat door Lieve Scheire (eerste dag) en Lucas de Man (tweede dag)

 

Wat is AI?

Op Wikipedia kom ik deze omschrijving tegen: het vermogen van een systeem om externe gegevens correct te interpreteren, om te leren van deze gegevens, en om deze lessen te gebruiken om specifieke doelen en taken te verwezenlijken via flexibele aanpassing. Het kabinet bij monde van staatssecretaris Mona Keijzer hanteert als omschrijving: AI verwijst naar systemen die intelligent gedrag vertonen door hun omgeving te analyseren en met een zekere mate van zelfstandigheid actie ondernemen om specifieke doelen te bereiken. Volgens Sanne Blauw van De Correspondent noemen we sommigen toepassingen AI, terwijl het eigenlijk niet verder komt dan machine learning. De computer doet handelingen die precies geprogrammeerd. Er komt geen zelf denken en doen van de computer aan te pas. Daarin schuilt het verschil tussen machine learning en AI. 

 

Jody Medich

Jody Medich, directeur of design for Singularity University liet een prachtig voorbeeld zien van AI in een Tesla auto. De auto voorziet de komst van een ongeluk en laat een piep horen. Je kunt dus net iets eerder reageren op de piep van de auto dan op het daadwerkelijke ongeluk dat gaat komen. Machines kunnen veel, maar tot voor kort was het onderscheiden van een hond en een kat op een foto erg lastig. Veel kenmerken zijn voor beide toepasbaar. Een klein kind kan de hond en de kat probleemloos onderscheiden, maar een computer tot voor kort niet. AI is inmiddels zover gevorderd dat de foto herkenning inmiddels hoge scores realiseert. Medich sprak over ImageNet, een database met 14 miljoen foto’s en 22.000 visuele categorieën. Op je smartphone zie je iets van deze techniek terug doordat je foto’s tegenwoordig kunt selecteren op basis van een beeld. Bijvoorbeeld gebouwen, kerstmis of sport. Al je eigen foto’s die aan dat beeld voldoen worden kun je per kenmerk clusteren. Data is de kern voor het intelligent maken van technologie. En daar hebben we al een duizelingwekkende hoeveelheid van en er komt nog veel meer bij. Een zettabyte is 1000 tot de macht 7 bytes. 

 

Extendid Reality

Ik kende de begrippen VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality, van Pokemon), maar kende nog niet XR (Extended Reality). Dat is de term voor de combinatie van werkelijke en virtuele omgevingen en mens-machine interactie gegenereerd uit computer technologie en wearables (polsbandjes, horloges, sieraden met slimme techniek). Jody Medich liet een prachtig voorbeeld zien van ergonomische technologie. Het verlichten van zwaar tilwerk met een handschoen vol techniek. Je kunt met die handschoen opeens vele kilo’s meer dragen. Power without pain door AI. Uitermate fijn om medewerkers te bewaken voor te vroege slijtage. Foto handschoenNaast de fysieke ergonomie kwam Medich ook met een aantal voorbeelden van cognitieve ergonomie. Zoals de toepassing van VR bij pijnreductie. De toepassingen scoren hoger dan morfine. Met VR beleef je leuke dingen en je brein wordt afgeleid van de pijn. Met het Tanagram masker worden brandweerlieden voorzien van data over de temperatuur, zuurstof hoeveelheid en uitgangpaden. Daarmee wordt de veiligheid van de brandweerman enorm vergroot. Met speciale brillen en pakken in combinatie met breinstimulatie kunnen mensen weer zien en lopen. 

 

De 6 D’s van Peter Diamandes

In meerdere lezingen werd gerefereerd aan de 6 D’s van Peter Diamandes:

 

In dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=EMgO3xu1L70 geeft Peter Diamandes, directeur van de Singelarity University een toelichting op het model.

 

Ingrijpen in het DNA

Gedurende de twee dagen was er een parade van mooie voorbeelden op allerlei gebied. Anita Scholl Brede, CEO en co-founder van Iris.AI, toonde voorbeelden van zelfstandige voertuigen en de moeizame ontwikkeling van chatbots. Ze sprak over AI en liefde en het verschil tussen software en software voor machine learning en AI. Het eerste werkt als een calculator. 1+2 is altijd 3. Maar software voor ML en AI leert en zal op een gegeven moment andere antwoorden geven. Ze sprak ook over maatschappelijke gevolgen van AI. Wie controleert straks de grote bedrijven in de VS en vooral China. Grootmachten willen allemaal de eerste viool spelen op het gebied van AI. Nadine Bogaerts is afgestudeerd in biotechnologie. Zij sprak over de driedeling digitaal, biologie en technologie. Bacteriën gebruiken om olie op te ruimen. De mogelijkheid om met Crispr (een soort schaar) een DNA streng door te knippen om ongewenste delen er tussen uit te halen. De kosten zijn geen belemmering meer.

Planten kunnen zo aan gepast worden aan klimaatbeleid. De methode kan ook toegepast worden op dieren. Het zijn vormen van GMO (genetisch gemodificeerd organisme). In Europa is daar strenge regelgeving voor. In China ligt dat anders. Vanuit China neemt het aantal Crispr patenten enorm toe.  Kees Verburgh, arts-onderzoeker en auteur, heeft uitgebreid stilgestaan bij Internet of Things en wearables. Een stapje verder gaan de insidables. Sensoren in het lichaam.

De Ada app (your Health companion) helpt bij je persoonlijke gezondheid. De website Ultromics laat meer medische toepassingen zien van AI. Verburgh sprak over immunotherapie, stamceltherapie en 3D bio printing. Bijvoorbeeld bloedvaten uit de 3D printer. Nutrigenomics kwam langs. De studie van de menselijke gnoom in relatie met voeding en gezondheid. 

 

Politiek, cybersecurity en holocratie

Na de waterval over de gezondheidsbranche van Kees Verburgh kwam Jamie Susskind spreken over politiek en democratie. Hij schreef het boek ‘Future Politics’. De democratie heeft last van fake nieuws en polarisatie. De nieuwste ontwikkeling is die van gefakete video’s: https://www.youtube.com/watch?v=g5wLaJYBAm4. Volgens Susskind zal de toekomstige democratie steeds meer ingevuld worden door directe vormen van democratie, data en AI democratie. AI algoritmen zijn ook goed bruikbaar bij sollicitaties. De computer beoordeelt de kandidaten. Jaya Baloo van KPN hield een indringend betoog over cybersecurity en de noodzaak van bevordering bewustwording van aanvallen op websites en data. Met een Stresser booter kun je een aanval uitvoeren op je concurrent. Het gaf een prettig gevoel dat KPN afspraken heeft met Vodafone en andere grote organisaties voor directe hulp bij een Ddos aanval. Bij zo’n aanval wordt de ruimte voor dienstverlening verstoord door een enorme hoeveelheid verzoeken. Met als gevolg dat de dienstverlening stopt. Met de afspraak met KNP wordt bij een aanval direct extra ruimte ingezet.  Na de bedreiging voor de democratie en onze digitale systemen had Brian Robertson van het boek ‘Holacratie’ een opbeurend verhaal over deze andere manier van organiseren. Een organisatie die volgens holocratische principes is ingericht kent geen managementstructuur meer. Er zijn cellen met autocratische besluitvorming. De organisatie is ingericht op basis van rollen. De organisatiestructuur is niet bedacht, maar ontstaat. Zie voor meer informatie over dit model: holocracy.org

 

Actieplan AI van Mona Keijzer

AI staat terecht ook hoog op de agenda van politiek Den Haag. Staatssecretaris Mona Keijzer heeft het actieplan AI van het kabinet gepresenteerd. Ze opereert op drie sporen:

 

Hier kun je het hele actieplan lezen: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/beleidsnotas/2019/10/08/strategisch-actieplan-voor-artificiele-intelligentie

 

Michiel Verbeek, 14 oktober 2019

 

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign