De pro-EU partijen zijn ruim in de meerderheid

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement was met 52% bemoedigend. Het pro-EU blok is iets gedaald, maar is met 67% nog steeds groot. De anti-EU partijen gaan omhoog van 10% naar 15%. In Nederland verliezen de PVV en de SP hun zetel en komt de PvdA als verreweg de grootste partij op 6 zetels.

De twee grootste partijen in het Europees Parlement (EP) verliezen beide flink. De Christen Democraten van 217 naar 179 en de S&D van 189 naar 150. Hun gezamenlijke meerderheid is weg. Daarmee kunnen deze twee partijen niet meer samen deals sluiten over inhoudelijke onderwerpen en baantjes. Er moet een derde of vierde partij meedoen. Komt de democratie in de EU ten goede. Naast de forse winst van de ENF en EVDD in het anti-EU kamp, zijn in het pro-EU kamp de liberalen van de ALDE fractie en De Groenen grote winnaars. 

De winst voor de anti-EU partijen is duidelijk, maar veel verder dan 15% komen ze niet. Het pro-EU kamp heeft niet gewonnen, maar is nog wel ruim 67%. In Nederland is het pro-EU kamp iets kleiner (63,5%) en het anti-EU kamp iets groter (17,8%).


Kansen voor Frans TimmermansVanuit de drie grootste fracties in het Europees Parlement zijn er kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie (soort regering van Europa). Als de opvolging van Jean-Claude Juncker hebben Frans Timmermans (S&D), Manfred Weeber (EVP) en Magrethe Verstager (ALDE) zich gemeld. Normaal gesproken mag de grootste partij iemand leveren. Dat zou net als de vorige ronde iemand van de EVP zijn. Vanuit de regeringleiders komt een voordracht, maar het EP moet instemmen. De voordracht en de uiteindelijke benoeming zal meegenomen in het spel rondom meerdere posities. Er moet ook een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en de voorzitter van de Raad (regeringsleiders) worden gekozen. Waarschijnlijk worden de drie hoge functies over Timmermans, Weeber en Verstager verdeeld. Of zouden De Groenen iemand mogen leveren? 

Mogelijke veranderingen in de blokkenMatteo Salvini van Lega uit Italië probeert de anti-EU partijen bij elkaar in een fractie te krijgen. Wellicht leidt dit tot het samengaan van ENF en EVDD. Samen goed voor 114 zetels. Wordt dan de derde partij in EP ten koste van de ALDE fractie. Daar kunnen nog 12 zetels van Orban uit Hongarije bijkomen als die de EVP verlaat. Of Orban dat doet is de vraag. Voor de korte termijn misschien aantrekkelijk, maar voor de langere termijn is dat zeer de vraag. De EVP doet mee voor belangrijke posities, het anti-EU blok niet.
Als de Brexit doorgaat dan worden de 73 Britse zetels verdeeld over andere landen. Nederland krijgt er 3 zetels bij. We weten nu al waar die naar toe gaan: 1 naar de VVD, 1 naar GroenLinks en 1 naar de PVV. Dan keert de PVV terug in het EP.  De enorme uitslag (meer dan 30%) van Nigel Farage in Engeland zit nu in het anti-EU blok, maar wordt straks anders verdeeld. Als de Brexit doorgaat, zullen er verschuivingen plaatsvinden binnen de blokken.

 

Aan de slag met de grote onderwerpen


De EU kan aan de slag met een agenda van hoop voor de toekomst. Er is ruim steun in het EP voor een stevig klimaatbeleid en een slim en rechtvaardig migratiebeleid. De ongelijkheid in kansen en inkomen kan worden aangepakt. We mogen verwachten dat de EU met voorstellen komt waardoor multinationals geen of minder belasting kunnen ontwijken. En we mogen een stevige investering verwachten in de ontwikkeling van een circulaire economie.
 
Michiel Verbeek, 27 mei 2019

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign