Gaat de EU Groot-Brittannië op het laatste moment toch nog helpen of wil de EU nu echt af van het ontwrichtende eiland?

Waarom zou de Europese Gemeenschap (EU) nog z’n best doen om Groot-Brittannië binnen boord te krijgen? Na de politieke chaos van de afgelopen weken. Stel dat ze in de EU blijven, dan zal een gefrustreerd gedeelte politici voortdurend zand in de raderen gooien. Nigel Farage zal blijven stoken vanuit Brussel en bij de eerstvolgende verkiezingen waarschijnlijk ook vanuit Groot-Brittannië met zijn Brexit partij. Misschien zijn de leiders van de EU de politieke chaos in Groot-Brittannië helemaal zat! 

 

Beschamend schouwspel

We hebben de afgelopen dagen een zeer bedenkelijk schouwspel gezien. Ik ben zelf nooit enthousiast geweest over de debatten in de House of Commons (het Britse Lagerhuis), maar al diegenen die wel altijd enthousiast waren, moeten inmiddels toch wel genezen zijn. Kijk nog eens naar dit debat van 4 september: https://www.youtube.com/watch?v=pIIwJ0DsxAY

Dat is toch tenenkrommend. Je neemt die politici toch niet meer serieus. Het geschreeuw, het volstrekt langs elkaar heen praten, een debat tussen Jonhson en Corbyn waar geen antwoorden gegeven wordt op vragen en waarbij de woordenwisseling op steeds hogere toonhoogte alleen maar voor de bühne is bedoeld. Het irritante gejoel. Problemen analyseren en oplossen, ho maar! Het is een treurig, kinderachtig schouwspel. 

De oppositie wilde een No-deal Brexit via een wet blokkeren. Als er geen deal komt voor 31 oktober met de EU, dan zal er uitstel moeten worden gevraagd tot januari 2020. Het Parlement zou dan de tijd hebben om opnieuw positie te bepalen. Dat was snel geregeld in de House of Commons. Er werd gevreesd dat het wetsontwerp in de House of Lords lastig zou worden. De House of Lords heeft 792 en is een soort Eerste Kamer, maar dan een beetje anders. Daar zitten allemaal mensen in via Kroonbenoeming, dus niet gekozen. Het huis kent de Lords Spritual (vertegenwoordigers van kerken) en de Lords Temporal. Die laatsten zijn lid voor het leven. Naast geestelijken, rechters en edelen zijn er ook veel Lords vanuit politieke partijen, waaronder een paar oud-premiers. Er zitten ook 93 leden vanuit de hoek van Liberal Democrats. Dat is maar liefst 11,7%. Dat is heel wat meer dan de 2,4% in de House of Commons. Dankzij het districtenstelsel, waar de winnaar in het district alle stemmen krijgt. Geef maar een evenredige vertegenwoordiging! De House of Lords heeft niet veel macht. Het kan besluiten van de House of Commons hooguit enige tijd tegenhouden. Wel wordt wetgeving regelmatig geamendeerd op initiatief van de House of Lords. Blijkbaar meer gezag, dan macht! Dat tegenhouden werd gevreesd, maar is niet gebeurd. De House of Lords heeft het blokkeren van een No-deal Brexit goedgekeurd. 

Door de bittere strijd van Boris Johnson voor een Brexit op 31 oktober, met of zonder deal, heeft de Conservatieve partij flinke averij opgelopen. Een lid van de Conservatieven stapte tijdens het debat over naar de Liberal Democrats. 21 Conservatieve parlementariërs hebben de blokkade voor een No-deal Brexit gesteund en werden onmiddellijk door Boris Johnson uit de fractie gezet en waarschijnlijk volgt royement van de partij. Het is verbijsterend dat dat zo maar kan gebeuren. Is er bij de Conservatieven niet zo iets als een fatsoenlijke procedure? Blijkbaar niet. De actie van Boris Johnson heeft als gevolg dat de Conservatieven en de DUP (de Unionisten uit Schotland) hun meerderheid kwijt zijn.

Voor een meerderheid zijn 326 stemmen nodig. De Conservatieven en de DUP hebben er nog maar: 299. Labour heeft met steun van de SNP, LibDems, Sinn Fein, Plaid Cymru en Green: 310. Zowel de Conservatieven als Labour moeten voor meerderheden steun zoeken bij de Onafhankelijken, waaronder een groot aantal verbitterde Conservatieven.

 

Brexit

De meerderheid in het Britse parlement wil een Brexit, niet van het begin af aan, maar wel na het referendum uit 2016. Boris Johnson was aanvankelijk tegen Brexit, Theresa May (voorganger van Boris Johson) was tegen Brexit en Jeremy Corbyn was altijd halfslachtig. Met zijn Marxistische achtergrond was hij altijd tegen de EU, als symbool van het kapitalistische stelsel. Bij dat referendum waren 46,4 miljoen Britten stemgerechtigd (totale Britse bevolking 55,2 miljoen). De opkomst was 72,2%. Voor Brexit hebben gestemd: 17,4 miljoen Britten (51,9%). Tegen Brexit: 16,1 miljoen (48,1%). Premier Boris Johnson wilde na alle mislukte pogingen van Theresa May om tot een betere deal te komen, de Brexit forceren. Met of zonder deal. De weg van een No-deal op 31 oktober 2019 is nu bij wet geblokkeerd. Johnson hoopt via verkiezingen een meerderheid te krijgen en macht om zijn zin door te zetten. Het liefst op 15 oktober 2019. Tegen de oppositieleider van Labour, Jeremy Corbyn, zei Johnson in het debat van 4 september dat de inwoners dan kunnen uitmaken of hij of Corbyn op 17 oktober naar de EU gaat met een nieuw voorstel.

 

Backstop

Waar moet het gesprek met de EU nog over gaan? Tijdens het debat van 4 september hield Johnson de parlementariërs voor dat hij voor een betere oplossing voor de backstop zou zorgen. Bij een zuivere Brexit komt er een harde grens tussen Ierland (zit en blijft in de EU) en Noord-Ierland (onderdeel van Groot-Brittannie). Zo’n harde grens is in strijd met het Goedevrijdagakkoord uit 1998 tussen de beide Ierlanden. Tot december 2022 is een overgangsregeling bedacht in de deal van Theresa May met de EU. Daarna moeten er Douanecontroles komen. De Ieren willen dat niet.    

 

Hoe nu verder?

Er komt geen No-deal Brexit op 31 oktober 2019. Op 17 oktober zal Boris Johnson als aangeschoten wild naar de EU gaan met een plan voor een nieuwe deal. De kans is groot dat de EU zal antwoorden: we hebben een deal gesloten met je voorganger en daar blijft het bij. Take it or leave it. Of zal de EU toch nog iets aanbieden om tot een aangepaste deal te komen? Ze zijn er meesters in om op het allerlaatst toch nog iets te bedenken! De Britten kunnen niet verder met Boris Johnson zonder meerderheid in de House of Commons. Er zullen nieuwe verkiezingen moeten komen. Waarschijnlijk niet op 15 oktober, maar later. Vlak voor de Kerst mogen de Britten dan hun nieuwe vertegenwoordigers gaan kiezen. En zullen dan de Conservatieven flinke klappen krijgen? Als Labour onder Jeremy Corbyn daar niet van gaat profiteren, dan liggen er grote kansen voor de Brexit partij van Nigel Farage en voor de Liberal Democrats van Jo Swinson.  

Michiel Verbeek, 8 september 2019

 

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign