Het kan, het moet en we kunnen het uitleggen

Het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers is een aanrader. Hij weet het prima uit te leggen. Manon Janssen van de energietafel heeft gemerkt dat alle grote partijen ‘om’ zijn en weten dat we nu alles op alles moeten zetten om in 2050 energie-neutraal te zijn.


Hoe gaan we dit uitleggen van Jelmer Mommers

Ik ben begonnen in het boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ van Jelmer Mommers, heb Mommers gehoord in de podcast van zijn Correspondent vrienden Rutger Bregman en Jesse Frederik en heb geluisterd naar het door Jelmer Mommers zelf voorgelezen paragraaf 3 van het boek op De Correspondent. Voor iedereen die iets met klimaatbeleid heeft een mustread, dat weet ik nu al zeker. In het boek wordt het ontstaan van broeikasgas uitgelegd en de gevolgen daarvan, maar het boek biedt ook veel hoop. We kunnen veel doen, om rampscenario’s te voorkomen. En waarom zouden we dat niet doen. Uit een verstandig voorzorgsprincipe. Het is interessant om te zien hoe sterk de beweging is van actie op het gebied van klimaatbeleid. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer, het kabinet probeert ‘het groenste kabinet ooit’ te zijn en in het bedrijfsleven is de knop al enige tijd om. En toch is er ook een luidruchtige tegenbeweging. Als een beweging krachtig wordt, ontstaat ook een stevige tegenkracht. Politiek vertaald in de volstrekte ontkenning bij Forum voor Democratie. Zou Thierry Baudet het aandurven om het boek van Jelmer Mommers te gaan lezen. Waarschijnlijk niet.Lezing Manon Janssen

Woensdag 12 juni was ik bij de lezing van Manon Janssen op het jaarlijkse Entrance festival in Groningen. Zij was voorzitter van de klimaattafel over energie. Voor alle grote partijen aan de energietafel was het duidelijk. Er is geen planeet B, en dus ook geen plan B. De akkoorden van Parijs moeten gehaald worden. De echte vijand is de tijd. De opwarming van de aarde gaat gewoon door. Zijn we op tijd om de ontwikkeling te keren? Aan tafel is afgesproken welke bedrijven verplicht worden een CO2 reductie plan te maken. En voor de zekerheid is er ook gesproken over een stok achter de deur. Aan tafel werd geconstateerd dat het van belang is om de redenen van niets doen weg te nemen en handelingsperspectief te geven. Maar wat moeten we ondertussen met de krachtige ontkenning in het partijpolitieke populisme? We moeten ons niet laten afleiden, was de duidelijke boodschap van Manon Janssen. We hebben een inspirerende visie nodig en moreel leiderschap. Ze wees haar publiek nog op de verhelderende film Morgenland.