Hoop, fatsoen en nieuwe kansen onder Joe Biden en Kamala Harris

Het is Joe Biden en Kamala Harris gelukt om de Amerikanen en de rest van de wereld weer een sprankje hoop te geven voor de toekomst. Meer fatsoen en samenwerking en minder polariseren. Terug naar het klimaatakkoord van Parijs, de Wereld Gezondheidsorganisatie, aanpakken van de pandemie en het krachtig terugdringen van racisme.

Vanaf de verkiezingsdag in de Verenigde Staten van Amerika op 3 november 2020 stond bij ons de televisie aan op CNN. Het tellen van de stemmen op de verkiezingsdag ging snel, maar de stemmen per post kostte erg veel tijd. Drie dagen ging ik naar bed en stond ik op met de tussenstand van 253 voor Biden en 213 voor Trump en een ‘close to call’ in een aantal ‘swingstates’. Andere nieuwszenders hadden Arizona met 11 Kiesmannen al eerder dan CNN aan Biden toegewezen en kwamen op 264-213. Op 7 november 17.24 uur kwam Wolf Blitzer van CNN met de verlossende uitslag. Pennsylvania (20 Kiesmannen) was aan Biden toegewezen. Daarmee kwam Biden op 273 Kiesmannen en over de 270 die nodig zijn voor de overwinning). Van 5 Staten is nog geen definitieve uitslag. Het ziet er naar uit dat Alaska (3) en North Carolina (15) en nog 1 uit Maine naar Trump gaan en Arizona (11), Nevada (6) en Georgia (16) naar Biden. Biden komt dan op 306 en Trump op 232 Kiesmannen. 

 

CNN

Het was niet eenvoudig om zo lang te moeten wachten op een uitslag, maar de fantastische verslaggeving van CNN maakte veel goed. De gesprekken aan de magic wall waren altijd boeiend. Ook alle bijdragen van de CNN commentatoren en de onderlinge dialogen waren zeer de moeite waard. Op de absurde speech van Trump halverwege de wachtperiode waarin Triump de overwinning claimde en opriep om de stemmen per post maar te vergeten, regeerde CNN hard en duidelijk. Een latere speech van Trump werd door CNN in z’n geheel uitgezonden en daarna van commentaar voorzien. Andere nieuwszenders draaiden de president gewoon weg met al z’n leugens en aantijgingen. Behoorlijk opmerkelijk! Ook opmerkelijk waren de tranen van geluk van zwarte CNN analyticus Van Jones. Met een bewogen stem zei hij: ‘It’s easier to be a dad this morning. It’s easier to tell your kids that character matters, that truth matters, that being a good person matters. And if you are a muslim or an immigrant you don’t have to feel not wanted in this country’.  

 

Hoge opkomst

De opkomst bij deze verkiezingen was extreem hoog voor Amerikaanse begrippen: meer dan 63%. In 2016 was dat 57%. Biden haalde met bijna 75 miljoen stemmen het hoogste aantal stemmen ooit. Trump haalde met zijn ruim 70 miljoen stemmen een tweede hoogste score ooit. Dat betekent dat Biden 50% van de stemmen haalde en Trump 47,7%. In de tweede periode van Barack Obama 2012 was de verhouding 50% voor Obama tegenover 48% voor Mitt Romney van de Republikeinen. Voor de verkiezingen van 2020 werd verwacht dat als er veel vrouwen, afro-Amerikanen en jongeren zouden stemmen. Dat zou vooral gunstig zijn voor Joe Biden. Dat is nog niet duidelijk in de einduitslag terug te vinden. Ook Trump heeft veel nieuwe stemmers aangetrokken. De toekomst van de Republikeinen In 2012 was ik in Washington met een NRC reis onder leiding van Maarten van Rossem voor de herverkiezing van Barack Obama. Maarten van Rossem legde na de overwinning van Obama uit dat de Democraten om demografische redenen hebben gewonnen. De Republikeinen scoren 70% van de witte mannen, maar scoren veel lager bij de groeiende groep van vrouwen, afro-Amerikanen, Hispanics en jongeren onder de stemmers. Volgens van Rossem hebben de Republikeinen de keuze te maken tussen: verder radicaliseren of op een aantal onderwerpen meer rekening houden met de nieuwe groepen. Van Rossem sloot toen niet uit dat de Republikeinen zouden kiezen voor verdere radicalisering. We kregen ook de zienswijze van Juleanna Glover, persvoorlichter van oud minister Dick Cheney en John Mc Cain en fervent voorstander van Mitt Romney. Voor Glover was het duidelijk dat de Republikeinen een meer pro-vrouw beleid moesten gaan voeren en een minder radicaal standpunt innemen op het gebied van belastingen en immigratiepolitiek. Barack Obama stak in zijn overwinningsspeech in 2012 de hand uit naar Mitt Romney om samen te werken. Juleanna Glover vond dat tevergeefs, omdat Romney bij de Republikeinen op een zijspoor zou komen. Maarten van Rossem heeft gelijk gekregen dat de Republikeinen gekozen hebben voor verdere radicalisering met Donald Trump. Na het verlies van Trump doemt voor de Republikeinen weer de vraag op: doorgaan met verder radicaliseren of aanpassen aan de demografische werkelijkheid? Net als Obama heeft Joe Biden de hand gereikt naar de Republikeinen voor samenwerking, maar wie moet die uitgestoken hand beantwoorden? Trump zal het zeker niet doen!

Krachtige speech van Joe Biden

Op de avond van de bekendmaking van de winst van Joe Biden hield hij in Delaware een krachtige acceptatiespeech. Om z’n fitheid en energie te tonen kwam hij op een drafje naar het spreekgestoelte. De Amerikanen hebben gekozen voor vernieuwd vertrouwen in de toekomst, voor hoop en samenwerking. Voor Biden zijn er geen ‘blue states’ of ‘red states’, maar alleen united states of America. De positie van Amerika in de wereld zal anders worden. Amerika zal thuis en in het buitenland weer gerespecteerd worden. Warme woorden had Biden voor zijn vrouw Jill. Tegen docenten zei hij: ‘you have one of your own in the White House’, verwijzend naar het werk van Jill Biden als docent.  Er waren bezwerende woorden over hoop, vertrouwen, fatsoen en eerlijkheid, Het is tijd voor verzoening en geloof in de wetenschap. Laten we onze opponenten niet zien als vijanden. Let’s lower the temperature! Biden kondigde ook zijn eerste vijf beleidsprioriteiten aan: 1. Aanpak Covid-19. 2. Een eerlijke economie. 3. Aanpakken van rassenongelijkheid. 4. Klimaatverandering. 5 Een betaalbare zorgverzekering voor iedereen. Voor de eerste week als president-elect kondigde hij aan een team van wetenschappers en andere experts samen te stellen voor een aanvalsplan tegen Covid-19.  Amerika krijgt van Joe Biden en Kamala Harris een nieuw verhaal. Woorden doen ertoe. Het beleid van Biden en Harris is gericht op ‘prosperity and purpose’, ‘restore the soul of America’  and to be a beacon for the Globe: no example of power, but power through our example’. Hij sloot af met de les van zijn grootvader: ‘Joey keep the faith’, waar zijn grootmoeder dan aan toevoegde: ‘and spread it!’

Kamala Harris

Voordat Joe Biden sprak mocht Kamala Harris de feestvierende, uitgelaten Democraten toespreken. Zij opende met een verwijzing naar Joe Lewis, de dit jaar overleden legendarische senator die intensief heeft samengewerkt met Marten Luther King: ‘Democracy is not a state, it’s a act’. Het is een werkwoord. Harris is de eerste vrouwelijke vice-president van Amerika en ook de eerste vice-president van kleur. Met recht van spreken hield zij kinderen voor dat Amerika het land is van mogelijkheden. Zie jezelf als niemand je ooit gezien heeft! Ook Harris noemde de speerpunten van aanpakken van de pandemie, uitroeien van racisme, het bouwen van een sterke economie, inzetten op krachtig klimaatbeleid, een betaalbare zorgverzekering en zoals Harris het noemde: ‘heal the soul of our nation’.

Michiel Verbeek, 9 november 2020

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign