Jong theatertalent in Het Debuut

Ze mogen weer de planken op. Met enthousiasme en energie speelde aanstormend theatertalent Het Debuut in de schouwburg in Groningen. 

Met Het Debuut geeft Rudolphi Poducties pas afgestudeerde theatermakers een kans om hun werk te tonen en zich verder te ontwikkelen.De avond opende met Annihilation (vernietiging) met drie stil gespeelde scenes door Aleksej Ovsiannikov. I Reduce to nothing is de ondertitel van de scenes. In de scenes wordt de activiteit teruggebracht van iets moois naar niks, omdat de belangrijke onderdelen systematisch worden weggehaald. In de flyer staat: ‘Aleksej confronteert ons met de kwetsbaarheid van het bestaan. Een poging tot loslaten in een tijd waarin niks meer vast te houden valt.’ 

 

Flying high

Een vriendenclub worstelt met de hedendaagse prestatie- en concurrentiemaatschappij. Ze proberen uitzonderlijk te zijn, maar willen ook graag ruimte voor hun kwetsbare en destructieve kant. De flyer geeft aan dat het een hedendaagse interpretatie van Icarus in gabberkostuums is. Maria Marbus, Bob Bott, Jelmer de Groot en Valentijn de Jonge zijn de vrienden. Valentijn wil hogerop door te vliegen. Het spel was in mooi hoog tempo, indringend en met verrassende wendingen. En alle vier top!

 

Skin

Van weer andere orde was Skin met Manouk Pluis en Jim Buskens. Jim komt op met een over het hoofd dichtgeknoopte hoodie en doet een paar leuke moderne dansjes die zeer geschikt zijn voor een fitness workout. Gaat weg, komt opnieuw op en doet de dansjes opnieuw. Gaat weer weg en neemt Manouk het over met twee keer dezelfde dansjes. Hilarisch effect. Dan komt Jim weer, maar dan aan 1 voet geen schoen en sok. Manouk neemt het over en vervolgens dansen ze samen met steeds minder tot geen kleren. Vanaf de ondergoed situatie begint de verstrengeling van de lichamen in gracieuze moves en verschillende standen. ‘In de performance overstijgen de dansers de aangeboren fysieke verschillen en gaan ze op zoek naar het nulpunt van ons menselijk lichaam’, aldus de tekst in de flyer. 

Het was fijn om weer in het theater te zitten en het doet goed dat er veel aanstormend talent komt van de toneelacademies. Deze jonge performers verdienden een groot publiek. Kijk even in de lijst of ze nog in de buurt komen. 

 

Michiel Verbeek, 1 oktober 2021

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign