Jouw stem helpt!

Donderdag 23 mei 2019 kunnen de Nederlanders stemmen voor 26 plekken in het Europees Parlement (EP). Dat is niet veel ten opzichte van het totaal van 751. Maar het zet wel de toon voor de rest die op vrijdag en zondag gaan stemmen. En de positie van Frans Timmermans als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie wordt beslist sterker bij een flink mandaat.

Ik heb zo nu en dan met plezier en zo nu en dan met kromme tenen gekeken en geluisterd naar het lijsttrekkersdebat bij de publieke omroep op woensdag 22 mei. Voor mij staken Bas Eickhout (GroenLinks) en Frans Timmermans (PvdA) er met kop en schouders bovenuit. De enige twee die met concrete voorbeelden hun standpunten illustreerden. Ze bleven weg van makkelijke slogans. En hadden niet voortdurend de ander nodig om tegen af te zetten om een punt te maken. Sophie in ’t Veld was niet in goede doen. Zij moet dat ook kunnen, maar verslikte zich in een heldere argumentatie over een Europese krijgsmacht en verzandde in het afzetten tegen vooral Derk Jan Eppink van FVD. Eppink heeft als strategie: overal waar de linkse elite voor is, ben ik tegen. Maak niet uit wat ik er vroeger over beweerd heb, of het waar is of niet. Deze aanpak levert de ideale vluchtheuvel voor al diegenen die tegen Europa zijn en tegen het establishment. Esther de Lange is altijd weer blij als ze iets positiefs over boeren kan zeggen. Of het spoort met opvattingen over klimaatbeleid maakt niet uit. En als het om daden gaat wordt het nog lastiger! Ik vond VVD’er Malik Azmani in deze rol veel beter dan als Kamerlid. Daar dreunde hij probleemloos een verhaal op dat bedacht was door de adviseurs van de VVD. Nu lijkt hij meer een eigen koers te mogen gaan. Hij kon uitgebreid zijn plan voor migratie uiteenzetten. Hij wil Europa in om iets te bewerkstelligen! De nieuwe man van de SP, Arnout Hoekstra, is een handige debater en was ongetwijfeld een krachtige wethouder, maar in het EP verwacht ik niet veel van hem. Hij zit eigenlijk gewoon in het kamp van Derk Jan Eppink. Hij kan alleen maar fulmineren tegen de multinationals en de ‘superstaat Europa’. Het is zo’n bekende truc in de politiek. Van een bestaande situatie een karikatuur maken om vervolgens de karikatuur serieus te gaan bestrijden. Jammer dat de interviewers hem niet een keer gevraagd hebben waar hij zich voor gaat inzetten in Brussel?
In de geschreven media heeft Bas Eickhout veel aandacht gehad. Op televisie was hij eigenlijk te weinig aanwezig. Als je hem vraagt, gaat het echt over inhoud. En daar hebben veel programma’s blijkbaar helemaal geen zin aan. Die kiezen liever voor oppervlakkigheid en gedoe. Eickhout is een parlementariër die veel betekent heeft voor Europa. Lees dit artikel nog maar even: https://decorrespondent.nl/9542/ga-stemmen-vandaag-want-het-maakt-een-enorm-verschil/11249827160-cc8abe50
De vraag aan veel zittende parlementariërs: noem een voorbeeld waar Europa een belangrijke rol heeft gespeeld, was voor menigeen lastig. De dossierkennis laat te wensen over. Frans Timmermans heeft wel die dossierkennis en antwoordde direct met de wetgeving tegen plastic. In 8 maanden tijd is de regelgeving veranderd. Europa kan veel en soms heel snel. Met zijn tomeloze inzet, grote dossierkennis, gevoel voor progressieve politiek en kennis van het spel in Europa, is hij een fantastische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Ik hoop dat de andere partijen in het Europees Parlement hem en Nederland dat gunnen!

Succes met je stem.

 

 

Michiel Verbeek, 23 mei 2019

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign