Tweede deel Oerol

Ik heb nog niet eerder zo’n verrassend verjaardagsfeest meegemaakt als bij de Party Dialogues van Theater Artemis. En verder een prachtige monoloog, volop shaken en onderhoud van onze democratie.

Op mijn verjaardag was ik bij de voorstelling The Party Dialogues van Theater Armetis. De bezoekers mochten even meekijken in de wereld van feestende jongeren. We werden met opzwepende muziek en vrolijk uitgedoste dansende jongeren ontvangen. Buiten kon je nog een foto maken, binnen niet.Op de website van Theater Armetis: https://artemis.nl/voorstellingen/party-dialogues/ staan een aantal prachtige foto’s van Moon Saris. Bij Oerol voorstellingen waren niet zelden voornamelijk 55 plussers, bij deze voorstelling lag de leeftijd veel lager. Ook veel 30-ers en 40-ers. Aantal jongeren was beperkt. In de ontvangstruimte mochten we tassen en jassen afgeven en kreeg iedereen een witte cape om. Toen traden we binnen in het mysterieuze paradijs van The Party Dialogues. Groepjes bezoekers kregen verschillende eenvoudige dansmoves aangeleerd. Het duurde niet lang of de hele groep danste. Met mysterieuze muziek en veel lichtbollen werden gasten teksten voorgezegd die ze in de microfoon moesten herhalen. De jonge acteurs zelf deden om de beurt in de spotlight een kleine voordracht. Het was weer grappig om te zien hoe snel mensen in de massa meegaan. Deze keer onschuldig. De oproep van de groep aan het einde van de voorstelling was een van vrede en vrijheid.Shake Shake Shake van De Dansers

In de dans en muziekvoorstelling Shake Shake Shake werd prachtig gebruik gemaakt van de avondzon en het decor van de zandafgraving. Op de website van De Dansers lees je over deze voorstelling: ‘Ze zoeken bevrijding en een eigen onbeïnvloedbare richting’. Daar kan ik mij iets bij voorstellen. Je moet je laten meenemen op de golven van opzwepende bewegingen en muziek. Zoek niet naar een diepere betekenis en wees ook niet te kritisch op de kwaliteit van de uitvoering. De zang en dans zou wat mij betreft hier en daar wat strakker kunnen. Misschien moet je de voorstelling twee keer zien om te zien of iedereen voor een groot deel maar wat doet of dat er wel degelijk een strakke regie achter zit.
De monoloog van Freek Vielen

Tijdens de monoloog van Freek Vielen hield het niet op met regenen. Iedereen dacht: we zitten in die mooi rode koepeltent op West lekker droog. Niet dus, het doek van de tent was niet dicht.Met regenpak aan aandachtig geluisterd naar het verhaal van theatermaker Freek Vielen. Zijn verhaal deels voorgelezen onder een paraplu werd ondersteund door cello muziek. Na een tijdje koos hij voor lekker nat regenen. Freek Vielen studeerde Woordkunst in Antwerpen. Ik geloof niet dat je dat in Nederland kunt studeren. De aanleiding van de monoloog was de ziekte en het overlijden van zijn moeder. Hij worstelt met de vraag of we ons lot naar eigen hand kunnen zetten, of slechts slaaf zijn van de tijd. Hij maakt uitstapjes naar het werk van Kurt Vonnegut. Er zaten hele mooie passage in het verhaal die je graag wilt teruglezen en opschrijven. We konden na de voorstelling de tekst opvragen. Dat heb ik gedaan. Ik kan later nog terugkomen op het verhaal. Mooie geste! Voor Freek Vielen was zijn moeder weliswaar er niet meer in het ‘platte nu’, maar op veel momenten en plekken is ze er wel. En over rouw deelde hij deze gedachte: ‘je komt er uiteindelijk weer uit, maar niet als een trein uit een tunnel, maar meer als een meeuw uit de olie’.
In Search of Democracy

In deel 1 over Oerol: https://www.michielverbeek.nl/nieuws/genieten-op-oerol/ heb ik verteld over de voorstelling In search of democracy. Als we hechten aan de waarden van de democratie zullen we haar moeten onderhouden. Naast de voorstelling kon je iedere middag in de kerk in Midsland kijken naar drie filmpjes over mooie voorbeelden van het onderhoud en de mogelijke verbeteringen. Je vindt veel interessante informatie op de website: https://insearchofdemocracy.com/  Hier het filmpje vanuit Nederland met Ruud van Belkom, een man van de lange adem voor de verbeteringen van onze democratie: https://vimeo.com/341186100.
Michiel Verbeek, 23 juni 2019

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign