Van een intelligente lockdown naar een intelligente ‘open up’

In de vijfde week van de intelligente lockdown is het denken gestart over een voorzichtige ‘open up’ van onze samenleving. De regering spoort iedereen aan om mee te denken. 

Het kabinet probeert bedrijven en de economie te redden met een groot financieel noodpakket, het voorkomen van overbelasting van het zorgsysteem en is op zoek naar invulling van het nieuwe normaal in de anderhalve-meter-samenleving. In de persconferentie van 15 april 2020 riep minister-president Rutte iedereen op om na te denken hoe welke sector een beetje meer open kan. Dat moet leiden tot door de sector zelf opgestelde protocollen. De eerste protocollen zijn al bij de regering ingediend. Het kabinet heeft ook appbouwers opgeroepen om een app te bouwen voor snelle opsporing van en reactie op besmettingen. Dat heeft zo’n 750 inschrijvingen opgeleverd. En we snel weten welke apps gebruikt gaan worden.

Financiële ondersteuning

Het kabinet probeert een bodem in onze economie te leggen voor bedrijven om te voorkomen dat ze failliet gaan en om werknemers in dienst te houden. De regering neemt 90% van de loonkosten over, geeft 4000 euro als gift, biedt zzp’ers bijzondere bijstand aan en komt met extra geld voor de agrarische en de cultuursector. Aanvankelijk voor 2 of 3 maanden, maar dat wordt waarschijnlijk veel langer. Met dit uitgebreide pakket wordt heel veel eerste nood gelenigd, maar is het genoeg? Stel dat onze economie een kwartaal volledig plat ligt, dan betekent dat een waarde van een kwart van ons BBP (Bruto Binnenlands Product). Dat is ongeveer 175 miljard. Als de noodmaatregelen niet genoeg faillisementen kunnen voorkomen dan zou er een veel ruimhartiger kredietlijn opengezet moeten worden. Laat ieder bedrijf aangeven wat ze voor een half jaar aan overbruggingskrediet nodig hebben. Dat zou geleend moeten kunnen worden bij de bank met een overheidsgarantie met als voorwaarde: binnen 5 of 7 jaar terugbetalen tegen 0% rente. Dat moet mogelijk zijn voor een levensvatbaar bedrijf. Aangezien alle Europese landen met dezelfde problemen zitten zou de ECB (Europese Centrale Bank) ingeschakeld moeten worden. Die kunnen eenvoudig geld ter beschikking stellen. Met een simpele druk op de knop is er extra geld beschikbaar. Op het moment dat er afgelost wordt, zal de ECB de lening uit de boeken schrappen. De moderne versie van geld bijdrukken. Het voordeel van het systeem via de computer is dat de ECB de geldvoorraad kan verhogen en verlagen. 

Intelligente open up

Het plan van ‘flatten the curve’ lijkt gelukt.

Zorgen voor het beperken van de uitbraak van het virus. Om een tekort aan IC-bedden te voorkomen. Voor de crisis waren er 1150 IC-bedden met bijbehorend apparatuur en personeel beschikbaar. Tijdens de crisis is opgeschaald naar 1900 IC-bedden voor Corona-patiënten. Veel meer loopt vast op apparatuur en geschoold personeel. Op 7 april lagen er 1408 mensen in een IC-bed. Daarna liep het aantal terug naar 1258 op 16 april. Dat is nog steeds ruim boven de oorspronkelijke capaciteit van 1150. De anderhalve meter afstand en alle hygiëne  voorschriften blijken te werken. Wordt de anderhalve meter afstand aangehouden, dan is besmetting van mens op mens bijna niet mogelijk. Blijkbaar is de afstand voor het virus te lang. Aanraking van iets met een Corona-besmetting is nog niet zo erg, als je maar niet met je handen in de beurt van je mond, neus of ogen komt. Als je grondig je handen hebt gewassen kan dat pas weer. De grote vraag is of de samenleving weer iets meer ruimte kan worden gegeven, zonder dat er een nieuwe uitbraak komt en de IC-bedden overvol raken. Is er een nieuw normaal mogelijk in een anderhalve-meter samenleving? 

Mondkapjes

Mark Rutte heeft de natie opgevoed in luisteren naar de deskundigen. Dat doen we alle dagen in de nieuwsprogramma’s en talkshowtafels. Wat zijn er afgelopen weken veel interessante deskundigen langs gekomen. Het verhaal was behoorlijk eenduidig. Nu aan de vooravond van de intelligente open up komen er wat verschillen van mening boven drijven. In Duitsland en België worden de mondkapjes met klem aangeraden, terwijl in Nederland er terughoudendheid is. Als de anderhalve meter in acht wordt genomen heb je geen mondkapje nodig en alle beschikbare mondkapjes in Nederland zijn voor ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen. In Spanje worden bij het openbaar vervoer mondkapjes uitgedeeld. Daar zijn blijkbaar veel meer mondkapjes beschikbaar. Het ziet er naar uit dat waar de anderhalve meter gerespecteerd kan worden het zonder mondkapje kan, maar in de gevallen van sectoren waar dat onmogelijk is, het mondkapje en andere beschermende kleding een alternatief is.

Maurice de Hond

Op de website van Maurice de Hond staat een erg interessante analyse over de overeenkomsten van grote uitbraken en verklaringen situaties van veel mensen bij elkaar en toch geen uitbraak. Zie hier het artikel van Maurice de Hond: https://www.maurice.nl/2020/04/14/zo-gaat-de-verspreiding-van-het-covid-19-virus-vooral/

Het zou fijn zijn als het RIVM op dit artikel zou willen reageren! Alvast gevraagd in een twitterbericht:

Michiel Verbeek, 17 april 2020

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign