Voor zwevende kiezers was Trump-Biden een nutteloos debat

De aanhangers van Donald Trump hebben ongetwijfeld genoten van het eerste televisiedebat tegen Joe Biden. De aanhangers van Biden zullen opgelucht zijn dat hij geen grote fouten heeft gemaakt en de zwevende kiezers moeten hun informatie echt elders gaan zoeken.

Degene die geïnformeerd wilde worden over inhoudelijke verschillen tussen de kandidaat van de Democraten en die van de Republikeinen werd slecht bediend. Stoorzender Donald Trump wist handig iedere keer als Biden iets probeerde uit te leggen er tussen te komen. Als Biden een indringend betoog hield over militairen en zijn overleden zoon Beau Biden, gooide Trump roet in het eten door over de zaken van Hunter Biden (andere zoon van Joe Biden) te beginnen. Een debat met Trump was voor Biden niet zinvol, omdat Trump iedere keer een ander onderwerp aansneed als het te lastig werd. Toen de interviewer Trump vroeg afstand te nemen van de white supremacists (nationalisten die het witte ras superieur vinden) wist hij het zo te draaien dat er meer problemen komen van links dan van rechts.  Biden probeerde de kijker te raken door indringend in de camera te kijken. Maar ook die aanpak wist Trump weer te ontregelen. De interviewer had geen enkel overwicht, dus Trump kon redelijk zijn gang gaan. In zijn eigen blokjes kwam het niet verder als van: ‘Er is nog nooit zo’n goede regering geweest’ en ‘You can’t do the job Joe, you are a diaster’. Zonder gene beweerde hij over de corona aanpak: ‘dokter Fauchi (de Jaap van Dissel van Amerika) en diverse democraten hebben gezegd: ‘President Trump did a fenomenaal job’. En: ‘er zijn iets meer dan 200.000 doden door Covid 19, maar met Joe Biden aan de macht zouden het er 2 miljoen zijn geweest. Of ‘er is nog nooit zo’n goede regering geweest’. Die arme Joe Biden kon zichzelf niet meer inhouden en liet zich ook meesleuren in schelden: ‘shut-up man’, je bent een clown, een leugenaar en de slechtste president ooit.

Plannen

Joe Biden riep voortdurend dat Trump geen plannen heeft. Hij wel, maar er werd geen enkel plan uitgewerkt waar kijkers door geraakt konden worden. Het noemen dat je een plan hebt is nog wat anders dan kiezers te winnen voor ideeën. Ging het over klimaatbeleid en het verwijt van Trump dat Biden voor de ultra linkse Green Deal is van de linkervleugel van Bernie Sanders, roept Biden dat hij niet voor de Green Deal is, maar voor de Biden deal. Trump noemt in het klimaatdebat een paar concrete punten als schone lucht en schoon water is en dat er meer gedaan moet worden aan bosmanagement (in verband met de vele bosbranden). Biden zette er verhalen tegenover over de ellende van Global warming en dat hij terug wil naar het Parijs akkoord, maar hij wist geen harten te raken.  

Benoeming rechters

Trump gaf zijn snelle benoeming van Amy Coney Barrett als rechter in het Hooggerechtshof nog wat kleur door erop te wijzen dat hij in zijn ambtsperiode 128 rechters heeft kunnen benoemen, omdat de vorige democratische regering heeft zitten slapen. Je bent stom als je niet maximaal gebruik maakt van je benoemingsmogelijkheden.    

Law and order

Het favoriete onderwerp in deze campagne van Trump is law and order. Hij weet zichzelf daarmee op de borst te slaan en kan Biden ermee jennen door te zeggen dat Joe niet eens law and order in de mond durft te nemen, omdat hij anders het linkse deel van de democratische aanhang verliest en dan is hij weg. Het verweer van Biden kwam niet verder dan dat hij politie en racismebestrijders om tafel zal uitnodigen om samen een aanpak te bedenken. 

Het eerste debat was geen politiek debat in de zin van een competitie van ideeën. Trump probeerde als stoorzender Biden van z’n stuk te krijgen in de hoop dat hij zou gaan stuntelen. Dat gebeurde niet. Biden bleef overeind. Alleen bij getallen waren er een aantal moeilijke momenten bij Biden. De reacties uit de samenleving op het debat waren eenduidig: irritant gescheld, geen informatie, niet presidentieel. Joe Biden heeft het debat niet gebruikt of niet kunnen gebruiken om een verhaal te brengen van andere politiek. Zonder meer veel Amerikanen snakken hier naar. Biden opende zijn bijdragen vaak met ‘He’re is the deal’. Dan hoop je dat er een inspirerend verhaal komt. Dat gebeurde niet, daar zorgde stoorzender  Donald Trump wel voor.

Michiel Verbeek, 1 oktober 2020   

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign