Wie houdt Bernie Sanders van de Democratische nominatie af?

Op supertuesday (dinsdag 3 maart) kunnen we aardig inschatten wie de kandidaat wordt voor de Democraten in de strijd tegen Donald Trump in de presidentsverkiezingen in november 2020. Maar hoe ziet het slagveld in het Democratisch kamp er nu uit?

Woensdag 26 februari heb ik gekeken naar het debat tussen 7 democratische kandidaten. Van links naar rechts op de foto: Mike Bloomberg, Peter Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Amy Klobuchar en Tom Steyer.

Het was een debat waar de deelnemers elkaar flink persoonlijk aanvielen en de kandidaten van het midden samen tegen Bernie Sanders. In dat midden is het druk met Bloomberg, Buttigieg, Biden, Klobuchar en Steyer. Ze waren het er over eens dat deze verdeeldheid snel moet stoppen. Als de stemmen voor het midden zo versnipperd blijven wordt de kans op een linkse overwinning groot. Op links treffen we Elizabeth Warren en Bernie Sanders. Warren voelt zich inhoudelijk verwant met Sanders, maar roept te pas en te onpas dat zij een betere president zal zijn, omdat zij volgens eigen zeggen heeft bewezen dingen voor elkaar te krijgen. Bernie is meer van het verhaal en de analyse, zij van de echte verandering, volgens Warren. Met die aanpak wordt ze er niet sympathieker op. Bernie Sanders onthoudt zich van die persoonlijke borstklopperij. Zijn campagne gaat over ‘us, not me’. Sanders leidt een beweging voor een eerlijkere economie, raciale gerechtigheid en gezondheidszorg voor iedereen. Zijn punt over de gezondheidszorg kon onderbouwen met een recent rapport van de Yale universiteit over ‘medicare for all’. Het zou betekenen dat de 30 miljoen onverzekerden de gezondheidszorg krijgen die ze nodig hebben en het hele stelsel zou 450 miljard dollar goedkoper kunnen worden. 

Bernie is een mythmaker

Tijdens het debat vuurde Warren een aantal rake, giftige pijlen af op Mike Bloomberg. Sanders kwam voortdurend met cijfers en inhoudelijke argumenten. Een steek naar een collega debater was bij Sanders altijd onderdeel van een inhoudelijk verhaal. Bij de anderen waren de aanvallen om de aanval! Als Democraten moeten kiezen tussen Warren en Sanders dan heeft Sanders de beste papieren. David Brooks van de New York Times gaf onlangs in zijn krant een mooie verklaring voor het succes van Bernie Sanders. Succesvolle presidentskandidaten zijn ‘mythmakers’. Zij vertellen niet een verhaal. Zij vertellen een verhaal waarmee mensen betekenis geven aan het nu. Waarmee de goeden en de slechten helder in beeld komen. Mensen leren door de bril van ‘mythmaker’ te kijken. Aan de linkerkant is Bernie Sanders de ‘mythmaker’ en Elizabeth Warren de scherpe debater. Ook Donald Trump noemt Brooks een ‘mythmaker’. De jongste van de kandidaten, Pete Buttigieg’ heeft het heel goed gedaan bij de eerste twee verkiezingen. Als de Democraten voor een midden-kandidaat willen gaan is Buttigieg de beste kandidaat. Cum laude afgestudeerd van Harvard, goede debater, betrouwbaar, rustig in reacties en hij heeft als reservist in Afghanistan gediend. Wordt in de VS altijd zeer gewaardeerd. In zijn toespraken maakt hij een hele goede indruk. Op Twitter heb ik al een tijdje Buttigieg getipt als beste kandidaat van de Democraten. Hij is een verfrissing tussen de kandidaten op leeftijd. Maar voor Buttigieg wordt het dringen in het midden. In de media wordt gevreesd voor zijn steun onder de Afro-Amerikaanse Amerikanen en de Hispanics. Hij probeert die kwetsbaarheid met zijn Frederic Douglas plan te tackelen. In het debat zette Buttigieg zich af tegen Mike Bloomberg en Bernie Sanders en had weinig eigen aansprekende punten om het debat te domineren. 

Michael Moore en het potentieel van 70%

Documentairemaker Michael Moore was ruim voor zijn verkiezing ervan overtuigd dat Trump zou winnen. Hoe kijkt hij aan tegen de verkiezing van 2020? In een interview uit december 2019 bij Democracy Now memoreerde hij dat in 2016 Hillary Clinton 3 miljoen meer stemmen heeft gehaald, maar door het systeem van kiesmannen onderuit ging. De Democraten hebben 4 à 5 miljoen meer ‘popular votes’ nodig om Trump te verslaan. Dat moet theoretisch lukken als je bedenkt dat de groep vrouwen, Amerikanen met een kleur en de jongvolwassenen 70% van het electoraat vormen. Volgens Moore is dat de echte groep ‘working class’. Wat de Democraten vooral niet moeten doen is met een soort Hillary Clinton komen. Geen exponent van dat gehate establishment! Joe Biden lijkt me kandidaat voor die categorie, maar ook Mike Bloomberg. De midden-kandidaten van de Democraten zullen verdeeld Supertuesday ingaan. Als Bernie Sanders het voor elkaar krijgt om weer een duidelijke overwinning te halen, dan maakt hij een grote kans op de democratische nominatie. Een aantal van de democratische kandidaten zullen dan de handdoek in de ring gooien. Zou Mike Bloomberg dat ook doen? Of zou die als onafhankelijk kandidaat in november gaan meedoen? Hij kan het makkelijk betalen! Als Sanders een vaste schare aanhangers heeft verworven dan zal Trump meer last krijgen van Bloomberg als onafhankelijke kandidaat dan Sanders. Het wordt geen makkie voor Trump. Het wordt spannender dan menigeen gedacht heeft!

20 minuten na het debat werd er een steekproef gehouden onder de kandidaten:

 

Michiel Verbeek, 29 februari 2020

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign