Wordt het toch Joe Biden?

Op 29 februari schreef ik: Wie houdt Bernie Sanders van de democratische nominatie af? Een week later was Super Tuesday en het veld lag er volkomen anders bij. En wat gaat de coronacrisis voor invloed krijgen?

 

 

 

Na South Carolina en Super Tuesday bleek Joe Biden tot veler verrassing de ‘frontrunner’ van de Democraten te worden. De toppositie van Bernie Sanders moest worden ingeleverd. Na Super Tuesday zijn Mike Bloomberg, Amy Klobouchar, Pete Buttigieg en Tom Steyer direct uit de race gestapt. Die hebben zich vervolgens achter de nominatie van Biden geschaard. Elizabeth Warren heeft er nog een paar dagen mee gewacht, maar is ook uitgestapt. Ze heeft nog duidelijk gemaakt wie ze gaat steunen. Inhoudelijk zou het Bernie Sanders moeten worden, maar die twee liggen elkaar blijkbaar niet heel goed. 

 

Joe Biden en Bernie Sanders zijn op de helft van democratische verkiezing overgebleven. Totaal zijn er 3979 stemmen van kiesmanen te verdelen. Degene die 1991 heeft weten binnen te slepen wint. Joe Biden staat nu op 890 stemmen en Bernie Sanders op 736. De punten van 27 districten zijn verdeeld, er zijn nog 30 te gaan. Naast de stemmen voor Biden en Sanders hebben overige kandidaten 168 stemmen in de eerste 27 districten verworven. Dat betekent dat er nog 2185 stemmen (3979 - 890 - 736 - 168) te verdelen zijn. 

 

Na Super Tuesday en de steun van de uitgevallen kandidaten voor Joe Biden lijken de democratische stemmers te kiezen voor een presidentskandidaat uit het midden en niet de linkse kandidaat. Terwijl de grote items van Sanders wel veel steun krijgen bij de achterban. Zondag 15 maart hebben Joe Biden en Bernie Sanders een televisiedebat gevoerd. Een debat in de schaduw van het coronavirus. Zonder publiek en met een nieuw item: de aanpak van de coronacrisis. Joe Biden benadrukte dat het Amerikaanse volk meer behoefte heeft aan iemand die dingen regelt en nu voor elkaar krijgt, dan iemand die een revolutie wil ontketenen. Sanders benadrukte dat er verandering nodig is. We hebben een economie voor allen nodig en niet een economie die alleen goed is voor de allerrijksten. Dat betekent aanpakken van de fossiele industrie en de zorgverzekeraars. Sanders wil ‘medicare for all’, zodat alle Amerikanen verzekerd zijn. En Sanders wil een transformatie van het energiesysteem. Biden wil niet zo ver gaan. Hij wil door met Obamacare en dat systeem beter maken. Hij wil stapje voor stapje werken aan klimaatbeleid. En Biden voegt eraan toe dat de VS een president nodig heeft die niet polariseert, maar verzoent. 

 

In mijn bericht van 29 februari heb ik documentairemaker Michael Moore aangehaald. Hij heeft de overwinning van Donald Trump in 2016 zien aankomen en is een supporter van Bernie Sanders. In de VS vormen de vrouwen, de Afro-Amerikanen en de jongeren 70% van het electoraat. Een grote meerderheid van die groep steunt de standpunten van Sanders. Volgens Michael Moore moet Trump verslagen kunnen worden. Bedenk nog even dat Hillary Clinton in 2016 meer stemmen had dan Trump, maar door het systeem van kiesmannen per district ging Trump er met de winst vandoor. Moore is wel bevreesd dat bij de kandidatuur van Joe Biden er weer veel jongeren en Afro Amerikanen thuis blijven. En dan zou het weer mis kunnen gaan. Volgens Moore kan Sanders mensen inspireren en meer stemmers op de been krijgen. En die zijn nodig voor de uiteindelijke overwinning in november. Joe Biden hoort net als Hilary Clinton tot het establishment. Waarschijnlijk niet zo gehaat als Hillary Clinton, maar niet de kandidaat waar met name de jongeren voor warm lopen. Dat is risicovol, volgens Moore. Sinds kort is er de onzekerheid van de coronavirus bij. Gaan Amerikanen naar de stembus voor de komende democratische voorverkiezingen? En gaan gesprekken en debatten op de korte termijn alleen nog maar over de aanpak van de coronacrisis en niet meer over de zaken die Bernie Sanders graag aan de kaak wil stellen? Op 17 maart zijn er verkiezingen in Arizona, Florida, Illinois en Ohio. In deze vier districten worden 577 stemmen verdeeld. Daarna zijn er op 24 maart, 28 april en 2 juni nog vier grote grote districten aan de beurt: Georgia (105), New York (274), Pennsylvania(186) en New Jersey (126). Ik denk dat na 17 maart het wel duidelijk wordt wie de tegenstander wordt van Donald Trump. 

Michiel Verbeek, 16 maart 2020. 

 

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign