Je hebt geen emoties, je maakt ze zelf

Lisa Feldman Barrett is professor in de psychologie. Op basis van 25 jaar onderzoek komt ze tot de conclusie dat emoties niet zijn aangeboren, maar geconstrueerd zijn door onze hersenen.

Door Rutger Bregman, journalist van De Correspondent, ben ik gewezen op het werk van Lisa Feldman Barrett. In de podcast van de Rudi en Freddi show met collega Jesse Frederik vertelde Bregman dat hij omvergeblazen is door het boek How emotions are made van Lisa Feldman Barrett. Ik heb onmiddellijk het ebook gekocht en gekeken naar een Ted Talk van haar: https://www.youtube.com/watch?v=0gks6ceq4eQ 

In deze talk vertelt ze dat emoties niet zijn gebouwd in onze hersenen, maar dat de hersenen in een fractie van een seconde gokken wat het is. Je hersenen reageren niet op de wereld, maar maken gebruik van eerdere ervaringen en voorspellen en construeren je ervaring van de wereld. Dit betekent wel dat de emoties die je ziet bij anderen dat die in jouw hoofd zitten. Dat heeft consequenties in de rechtbank, in het klaslokaal, in de boardroom, maar ook in de slaapkamer! Je bent zelf de architect van je emoties. Die kunnen beïnvloed worden door fysieke elementen als vermoeidheid, honger of uitdroging. Als emoties een constructies van onszelf zijn, dan betekent dat ook meer verantwoordelijkheid. Acties en ervaringen vandaag vormen de voorspellingen van morgen. Die verantwoordelijkheid is niet aan de orde, omdat je schuld hebt, maar omdat je het kunt veranderen. Dit inzicht biedt de aansporing om fysiek fit te worden of te blijven en ons flink te laven aan positieve ervaringen!

Michiel Verbeek, 23 november 2019

 

 

© 2019 Michelverbeek.nl - webdesign door Landstra & de Groot webdesign